Bursa futbolunun fikir, düşünce, yorum ve arşiv sitesi...
Bursaspor TFF 2. Lig Taraftar Köşesi Kale Arkası Yazarlar Röportajlar Grup Çeynç İletişim  
.




İsmail Kemankaş

» Yazara E-posta
» Yazıcı formatı
» Arkadaşına Gönder

Kitabın Çığlığı

Başlığı sakın anlamsız bulmayın…
Yazılı kaynaktan yoksun konuları öğrenmek ve bunu gün yüzüne çıkarmak istediğinizde, bir kitaptan yükselen çığlığı duyabilirsiniz.
"Osmanlı'dan Günümüze Bursa'da Spor" kitabını oluştururken bu sesi net biçimde duydum. Başka bir zorluk da, yazdığınız bir kitabı, makale biçiminde anlatmak. İşte bu köşeden bu zorluğu yenmeye çalışıyorum.

Gelelim Kitabın içeriğine…
Osmanlı döneminde Saray'a kabul edilen güreşçi Dinarlı Mehmet, Makedonya'ya vali yapılan Softaoğlu Mehmet pehlivan, padişahların övgüsüne mazhar olan okçu Bursalı Süca, başardıkları işin spor mu, yoksa sosyal bir olgumu olduğunu düşünüyorlardı? Bu gün bunu bilme şansımız yok. Bildiğim o gün de, bu gün de başarılı sporcuların ülke yöneticileri tarafından ödüllendirildiği, sportif başarıların kültürel miras gibi korunması gerektiği.

Bu gereklilik ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin bitmeyen spor tarihi iştahı, Bursa'nın spordaki tarihini ortaya çıkardı.
Bir ölçüde araştırmaya ve çoğunlukla sözlü kaynaklardan yararlanarak hazırladığımız bu belgelik için, "kolayca oldu" diyemeyeceğim.
Diğer alanlarda ne olduğunu tam olarak bilemiyorum ama spor konusunda yazılı kaynak bulmanın güçlüğünü 8-9 aylık bu dönemde çok iyi anladım.
Aslını arasanız, "Osmanlı'dan Günümüze Bursa'da Spor" isimli kitabın öyküsü 2005 yılına kadar geri gidiyor.
Bursa Futbol Tarihi Sergisi'nin ardında hızımızı alamamış, Spor müzesi için düş kurmaya başlamıştık.
İlk çalışmaları, sözlü kaynakların ağzından branşların başlangıcını öğrenmek üzere yaptık. Hayatta olan sporcu büyüklerimizi dinledik ve söylediklerini kayıt altına aldık. Gün geldi, bu kayıtlar Bursa'nın spordaki gelişimini ortaya koyan kitabın iskeletini oluşturdu.

Eleştiriye önem vermek gerektiğini en azından biliyorum.
Sadece okurlardan ricam, kitabın eksiksiz olmadığını bildiğimi bilmeleri…
Tüm branşlara ulaşmanın güçlü nedeni ile kriter koyma ihtiyacımızı anlamaları.
Modern spor dallarının tam anlamıyla icra edilmeye başlandığı 1950 sonrası Bursa'da ne olmuş ona bir baktık. Futbolun yanı sıra, atletizm, atıcılık, eskrim, yüzme, su topu, güreş, boks, bisiklet, kayak ve dağcılığın yapıldığını gördük ve onları araştırdık. Onlar günümüzün popüler spor dalları, basketbol ve voleybolu ekledik.
Dr. Murat Kaçar ile Dr. Murat Kuter'in araştırma ve koleksiyonları, Ali İhsan Alp, Mustafa Özavcı ve Gündüz Özcebe'nin hafızaları, Necdet Külahçı'nın birikimleri kitabın çatısını oluşturdu.

Bilgi ve fotoğraf desteği aldığımız onlarca yönetici ve sporcunun katkıları, araştırmacılara rehber olacak bir belgeliği ortaya çıkardı.
Ümit İnce, bu içeriği tasarımıyla birleştirerek, kitaba can verdi.
"Osmanlı'dan Günümüze Bursa'da Spor" kitabını yaparken yaşadığım güçlükler vekaynak yoksulluğunu, bu konularda çalışma yapacakların bir daha yaşamaması dileğimle…
Teşekkürler Bursa, teşekkürler spor dostları.

İsmail KEMANKAŞ
Mart2011

31.03.2011 12:32:11, İsmail Kemankaş

Bu yazı 4152 kez okunmuştur.

Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi yazılardan sorumlu tutulamaz.


Yazar arşivi
 
.
 Süper Lig Puan Durumu        
  Takım O G B M P
1 ŞANLIURFASPOR 10 5 5 0 20
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 5 4 1 19
3 ÇORUM FK 9 5 1 3 16
4 ANKARASPOR 10 4 4 2 16
5 SOMASPOR 10 4 3 3 15
6 BITEXEN DÜZCESPOR 9 4 3 2 15
7 ANAGOLD 24ERZİNCANSPOR 9 4 3 2 15
8 TARSUS İDMAN YURDU 10 3 6 1 15

Tam  Liste »

.
Sponsorlar


    Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından sağlanmaktadır.

[Bursaspor.Net, Bursaspor Futbol Kulübünün Resmi Sitesi Değildir]
[© 2005-2019 Bursaspor.Net.Tüm hakları saklıdır]