Bugün Bursa'mızın Kurtuluş Günü |
Tam 87 yıl önce bugün, Bursa, düşman işgalinden kurtulmuştu. 2 yıl, 2 ay ve 2 gün esaret dolu günler kahraman Türk ordusunun kente Türk bayrağı çekmesiyle sona ermişti. 11 Eylül 1922`de, 48. Süvari Alayı`na bağlı 3. bölük askerleri Bursa`ya geldi. Süvari Yüzbaşı Rüştü (Dinçer) Bey, tarihi belediye binasına şanlı Türk bayrağımızı çekerek işgale son verdi.
İŞGAL GÜNLERİ...
Asırlarca dünyaya hükmeden bir imparatorluk olan Osmanlı, 20. yüzyıla gelindiğinde eski günlerinden bir hayli uzaktır. Talihsiz bir şekilde girdiği 1. Dünya Savaşı`ndan yenik olarak ayrılmıştır. Gittikçe küçülen toprakları işgal altındadır. İşgal edilen yerler arasında Bursa`da vardır. Osmanlı`nın kuruluş yıllarına tanıklık etmiş bir kent olan `yeşil kent` işgal altındadır. 8 Temmuz 1920`de başlar işgal günleri. Bursalılar için katlanılması zor günlerdir. İşgal üzerine TBMM`de heyecanlı konuşmalar yapılır. Başbakanlık Kürsüsü siyah bir şalla örtülür. Cephede yüzleri güldüren sonuçlar alınmaya başlamıştır. 1. ve 2. İnönü Savaşları`nda büyük zaferler elde edilmiştir. Bursalı yurtseverler gizlice örgütlenip ulusal kuvvetlerle bütünleşirler. Kurtuluş Savaşı büyük bir kararlılıkla sürmektedir. 30 Ağustos Zaferi adeta Türk ulusunun yeniden doğuşunu müjdelemektedir. Yurdu işgal eden düşman birlikleri bozguna uğratılmaktadır.
10 Eylül 1922`ye gelindiğindeyse Bursa için kurtuluşa saatler kalmıştır. 1. Türk Tümeni, Bursa`ya doğru yürüyüşe geçer. Bu büyük bir panik yaratır. Türk askeri Işıklar`da Yunanla savaşırken, Püskülsüz İsmail çetesi halkın da yardımıyla Maksem sırtlarından Bursa`ya girer. Ayrıca 3. Kolordu`nun 48. Süvari Alayı da İstasyon`a (Yenihal) kadar ilerler. Hücum Taburu, kentte güvenliği sağlamak için saat 22.55`te Bursa`ya girer.
KURTULUŞ GÜNÜ...
Bursalılar, kurtuluş günü olan 11 Eylül sabahında büyük bir coşku içindedir. Orhan Camii ile Belediye arasındaki alanda büyük bir heyecan egemendir. Saat 08.20`de Yüşbaşı Rüştü Bey`in göndere bayrağı çekmesiyle Bursa özgürlüğüne kavuşur. Saat 09.00`da ise 3. Kolordu Komutanı Şükrü Naili (Gökberk) Paşa ve karargahı da gelir. Paşa, Belediye önünde halka kısa bir konuşma yapar.
Bursa Salnamesi`nden
Şükrü Naili (Gökberk) Paşa 1927 Bursa Salnamesi`nde şu satırları kaleme alır: `... Bursa şehri kurtuldu, ama düşman Mudanya ve Kemalpaşa`ya doğru takip ediliyordu. Süvari Kıtası Ulubat istikametinde ilerliyor.
11 Eylül akşamüzeri düşman Filadar (Gündoğdu) Köyü`nün doğu ve güney sırtlarında, Maskara (Çağlayan Köyü) Aksungur istikametinde perişan olmasına rağmen, savaşa devam etmeye çalışıyor. 12 Eylül günü sabahı Kolordu`nun yaptığı taarruz, düşmanın dört aylık 11. Tümen`in esir olması ile bitti. Bundan başka Mudanya`da düşmandan milyonlarca liralık savaş vasıtası ganimet kaldı. Bununla Kolordu`nun vazifesi bitmedi. Memleketin düşmandan tamamen kurtarılması gerekiyordu. Düşmanı takip için Kolordu 13 Eylül`de Bandırma istikametine yöneldi. 17 Eylül günü Bandırma`ya yapılan taaruz ile düşman Bursa vilayetinden ve bütün yurttan atıldı.`
Kurtuluş günü etkinlikleri
Bursa`nın kurtuluş günü etkinlikleri bugün saat 09.00`da Atatürk Anıtı`na çelenk sunulmasıyla ve saygı duruşuyla başladı.
 Facebook'ta paylaş
Bu haber 2791 kez okunmuştur.
|