Trabzon Hükmen Mağlup Olabilirdi |
Türkiye Futbol Federasyonu'nun, olaylı Trabzonspor-Sivasspor maçını tekrar oynatma kararı gündemi sarsarken, Başkan Haluk Ulusoy, maçı televizyondan izlerken kendisinin de hükmen mağlubiyet kanaatinde olduğunu söyledi.
Karşılaşmayı televizyondan izlediğini ifade eden Ulusoy, ekranda izlediği görüntülerin ardından, "kafasında Trabzonspor'un 3-0 hükmen mağlubiyeti kanaatinin oluştuğunu" belirtti. Fakat raporları inceleyip soruşturmaları tamamlayınca hakemin kusurundan dolayı maçı tekrar oynatmaya karar verdiklerini ve bu karardan dolayı da vicdanlarının rahat olduğunu vurguladı.
Maçta çıkan olayların görüntülerini ve raporlarını inceledikten sonra, görmedikleri birçok konuya vakıf olduklarını belirten Ulusoy, kafasındaki kanaatin de bu sayede değiştiğini söyledi. Maçta görev yapan insanlarla bire bir ve ayrı ayrı yaptıkları konuşmalar neticesi, olayların maçı izlerkenki kanaatinin aksine geliştiğini gördüğünü ifade eden Ulusoy, "Arkadaşlardan edindiğimiz kanaat maçın hakeminin oyuna devam anlamında hiçbir girişimi olmadığı, hatta güvenlik sorunu ile ilgili hiç kimseden bilgi talep etmediği şeklindeydi. Burada hakemin maçın sonucuna etkili olabilecek ihmalini tespit etmemiz gerekiyordu. Futbol Müsabaka Talimatı'nın yönetim kurulumuza tanıdığı yetkiyi kullanarak maçın tekrarına karar verdik. Vicdanen son derece rahatız." şeklinde konuştu.
Ulusoy, kendilerini bu konuda eleştiren başta eski Federasyon Başkanı Levent Bıçakcı olmak üzere herkese Ordu-Eskişehir maçını hatırlatma ihtiyacı duyduğunu belirterek, "Kendi yönetimlerinin iş başında olduğu sezon Ordu'da oynanan ve ilk yarısı Eskişehirspor'un 2-1 galibiyetiyle kapanan maçın devre arasında saha içerisinde hiç kimsenin bulunmadığı anda elinde bıçakla sahaya giren ve anında güvenlikçilerin müdahalesi ile stat dışarısına çıkarılan seyirci olayını hatırlatırım. Güvenlik açısından hiçbir sorun olmadığı tüm yetkililerce Eskişehirspor ilgililerine garanti edilmesine rağmen bu takım sahaya çıkmamış ve Orduspor yok yere hükmen yenik sayılmıştı." serzenişinde bulundu. Bunu yaşatanların şimdiki görüşlerinin öncelikle ayıp kaçtığını söyleyen Haluk Ulusoy, "Bazı medya kuruluşları da işi öylesine çarpık bir hale getirmişlerdir ki; bu olayı bile bize mal etmişlerdir. İntikam hırsıyla da olsa bazı eleştirilerin sahiplerine vicdanen rahatsızlık vermemesi önemlidir. Kulüplerin Tahkim'e itiraz hakları var. Tahkim'den çıkacak kararı önümüzü ilikler, saygı ile karşılar ve gerekeni yaparız." dedi.
Kulüp başkanlarının da konuşmalarına çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Ulusoy, 2 sene önce Digitürk mukavelesinin uzatılmasına imza verenlerin şimdilerde, 'D-Smart'ın teklifini değerlendirmeye alın' diye federasyona yazı gönderdiğini ifade etti. Bunlardan bir tanesinin ise Bıçakcı yönetiminin asbaşkanı, o mukavelenin uzatılmasında federasyon adına imza koyan kişi olduğunu açıkladı.
Ulusoy, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu sözler, bu imzalar bu kadar kolay nasıl geri alınmak isteniyor, ben Haluk Ulusoy olarak inanamıyorum. Bu tarz, spor ruhu taşıyan kişilere hiç uygun düşmez. Kulüpler, özel şirketleri değildir. Ticarette ve yaşamda verilen sözün, atılan imzanın değerinin ne olduğunu bize öğretenlere şimdilerde daha çok saygı duyuyorum."
Karar hayal kırıklığı
Haluk Ulusoy yönetimindeki Futbol Federasyonu'nun Trabzonspor-Sivasspor maçında aldığı kararı hayal kırıklığı olarak değerlendiriyorum. Verilen bu karar Futbol Federasyonu'nun nereden bugüne geldiğimizin bir özetidir. Sonuç tam bir hayal kırıklığı ve aymazlıktır. Burada hakemin, saha neticesinin ve seyircinin hepsinin bir arada düşünülüp karara bağlanması gerekirdi. Verilecek kararlarda tek taraflı düşünülmemesi gerekir.
Ayhan Bermek, Futbol Federasyonu eski Asbaşkanı
Kitap 'hükmen mağlubiyet' diyor
Trabzonspor ve Sivasspor maçından sonra verilen cezalar tamamen yanlıştır. Bunun tartışılacak ve yorum yapılacak bir tarafı yok. Ordu-Eskişehir maçı seyircilerden dolayı tatil edildiyse kitap aynen 'hükmen yenik sayılması gerekir' diyor. Ama federasyon bunu yapmamıştır. Bu maçın cezası belli. Federasyon başka bir karar vermiştir. Verilen bu cezalar öbür maça emsal sayılamaz. Emsal sayılacaksa Danimarka-İsveç arasında oynanan maç baz alınabilir. O maçta da hakeme tokat atmak için oyuna giren taraftardan sonra hakem maçı tatil etti. Ve kitap ne dediyse aynen uygulandı. Onlar ile bizim aramızdaki fark bu.
Ömer Üründül, Sabah
Cezanın veriliş şekli hukuka aykırı
Gerçek olan cezanın veriliş şekli. Cezanın açıklanmasında öncelikle 5 maçın açıklanması, daha sonra maçın iptali kararının verilmesi hukuka aykırı. Bu iki cezanın da bir arada açıklanması lazımdı. Zaten bu maçın iptal olması gerekirdi. Bu olayın benzeri Danimarka-İsveç maçında yaşandı. Hakem, sahaya inen bir seyircinin kendisine vurmak istemesi üzerine maçı tatil etti. Danimarka hükmen mağlup oldu ve 4 maç ceza verildi. Güvenlikten sorumlu, ev sahibi takımdır ve Trabzonspor güvenliği sağlayamamıştır. Seyircinin sahaya girmesi ve hakemin de o maçı tatil etmesi zaten hükmen mağlubiyet kararıdır.
Levent Bıçakcı, Futbol Federasyonu eski Başkanı
Türkiye'de otorite yok
Futbol oyununun selametini düşünen ve kuralları eşit uygulayan bir sistem olsaydı yapılacaklar basitti. Trabzonspor'un üç puanı silinir, maçın kalan 30 saniyesi (tamamı değil) aynı kadrolarla ve seyircisiz oynanırdı. Dahası, Avni Aker süresiz kapatılır, yönetim bu statta çağdaş ve güvenli seyir ortamını sağlayana kadar Trabzonspor maçlarını uzak bir statta oynardı. Bırakın bu önlemleri, puan silme cezasını verecek ve uygulayacak otorite bile yok Türkiye'de. Olsaydı geçen yıl sonunda F.Bahçe ve G.Saray vahşi rekabetinin ülkede futbolu bitirdiği Ali Sami Yen'deki maçtan sonra uygulanırdı.
İbrahim Altınsay, Radikal
 Facebook'ta paylaş
Bu haber 3717 kez okunmuştur.
|