Basser: "Bursaspor taraftarına ilk günden aşığım!" |
Bursaspor'un başarılı sağ kanat oyuncusu Micheal Basser, kulübün resmi yayın organı olan ''Bursaspor Dergisi'nde yer alan röportajında, Bursa gibi bir kentte olmaktan ve Bursaspor gibi bir takımda forma giymekten büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, yeşil-beyazlı takımın sezon başında koyduğu hedefe ulaşması için büyük çaba gösterdiğini belirtti.
Annesinin Fransız, babasının ise Faslı olduğunu hatırlatan Basser, futbola erken yaşlarda başladığını, ilk profesyonelliği 18 yaşında Nancy Kulübünde yaşadığını, bu kulübün formasını 9 yıl süreyle giydiğini anlattı.
Basser, ''Nasıl bir ortamda büyüdün, Nancy'de yaşamın nasıldı'' şeklindeki soruyu, ''Nancy'de göçmenlerin yaşadığı bir mahallede büyüdüm. Biz dört kardeşiz. Biraz zor bir ortamımız vardı. Gelir düzeyi düşük insanların yaşadığı bir mahalle olduğu için kötü alışkanlıkların çok olduğu bir bölgeydi. Ben hep o ortamdan uzak kaldım. Kendimi futbola verdim. Okulda ciddi, iyi bir öğrenciydim. Başarılıydım. Evime çok fazla sorun getiren bir çocuk olmadım'' diye yanıtladı.
Beş yaşından beri sürekli futbol oynadığına dikkati çeken Basser, okul çıkışında mahalledeki arkadaşlarıyla futbol oynamayı çok sevdiğini, amatör olarak Fransa'nın 4. ligdeki takımı US Vandeuvre'de futbol oynayan babasının da desteğiyle futbolu bir yaşam biçimi haline getirdiğini ifade etti.
Basser, ''Uzun yıllar Nancy'de oynadın. İlk kez yaşadığın ülke dışında futbol oynuyorsun. Bu kararı alırken neler hissettin'' sorusu üzerine, ''Uzun süredir Fransa'dan ayrılmayı düşünüyordum. Yeni heyecanlar istiyordum. 2008 yılında İspanya kulübü Sevilla'ya transfer olacaktım. Nancy Kulübü ve ben, Sevilla ile anlaşmıştık. Ancak Nancy son dakikada fiyat yükselterek transferime izin vermedi. Bu durum sonrasında Nancy Kulübüne olan bağım biraz azalmıştı. O nedenle transfer olmayı hep düşünmüştüm'' dedi.
''BİZDEN ÇOK ÜST DÜZEY FUTBOL OYNAYAN EKİP YOK''
Bursa'nın hem doğa hem de tarih ve kültür anlamında çok güzel bir kent olduğunu vurgulayan Basser, ancak antrenman programı nedeniyle çok fazla gezemediğini, sadece bir kez Ulucami'ye gittiğini belirtti.
Bursa ile ilgili gelmeden önce internet üzerinden araştırma yaptığını hatırlatan Fas asıllı futbolcu, çocuklarının eğitimini düşündüğünü, ancak Bursa'da Fransızca, İngilizce ve Türkçe eğitim veren bir okul bulduklarını belirtti.
Basser, Bursaspor'un performansının sorulması üzerine, ''Bursaspor'un hedefinin yüksek olduğunu biliyorum. Şu an bu beklentilerin altında olduğumuzun farkındayım. Bazı maçlara baktığımızda, beceriksizlik nedeniyle istediğimiz sonuçları alamadık. Rakiplerimiz bizden daha iyi olduğundan değil, kendi hatalarımız nedeniyle puanları kaybettiğimizi düşünüyorum. Ben bu takımın yavaş yavaş lige ağırlığını koyacağını düşünüyorum. Şu an ligdeki takımlara baktığımızda, bizden çok üst düzey futbol oynayan bir ekip yok. Galibiyet serisi yakaladığımızda üst sıralara çıkmamamız için bir neden yok.'' dedi.
''KENTİN YAPISI ÇOK MİSTİK''
''Yabancı oyuncuların en büyük problemi ülkesinde bıraktıkları sevdiği insanlar ile uzak kalmak oluyor. Mutlaka özlediğin insanlar ve mekanlar oluyordur. Bu sorunu nasıl aşmaya çalışıyorsun'' sorusunu ise Basser, ''Şunu çok açık belirtmek istiyorum ki; kesinlikle bir özlem duymuyorum. Bu kenti ailece çok sevdik. Burası Müslüman bir ülke ve kentin yapısı çok mistik. İnsanların yapısı çok güzel. Herkes çok doğal. Yaşam çok güzel. Fransa'da kesinlikle böyle değil'' diye yanıtladı.
Basser, ''Savunmada iletişim çok önemli. Maç içinde dil sorunu yaşıyor musun, Türkçe öğrenmeye başladın mı'' sorusuna ise ''Türkçe'yi öğrenmeyi istiyorum. Çocuklarım da bana kelimeler öğretiyor. Sosyal hayatta kullanılan 'günaydın, merhaba, iyi akşamlar, görüşürüz, nasılsın, afiyet olsun' gibi kelimeleri hemen öğrendim. Maçlarda zaman zaman bazı söylemek istediğim şeyler oluyor ama anlatamıyorum. En kısa zamanda iyi derecede Türkçe öğrenmek istiyorum. Ama şimdilik önemli olan kelimeleri öğrendim. 'İleri çık, adam var, serbest, kimse yok' gibi defansta sıkça kullandığımız kelimeleri öğrendim'' cevabını verdi.
''EVİMDE FES VAR''
Osmanlı İmparatorluğu'nun doğduğu Bursa'da futbol oynadığının ve Fas'ın da 1500 ile 1800'lü yıllarda Osmanlı topraklarında yer aldığının hatırlatılması üzerine Basser, ''Osmanlı İmparatorluğu'nun Fas'ta hüküm sürdüğünü tarihi bilgilerimden biliyorum. Ancak ben hayatımı Fransa'da sürdürdüğüm için bu konuda çok fazla bilgiye sahip değilim. Fas'ta yaygın olarak kullanılan fes, zamanla Osmanlı tarafından da benimsenmiş. Fes, Fas'ta hala yaygın olarak kullanılır. Özellikle cuma namazlarına giderken özel kıyafetlerini giyerler. Benim de tabii ki evimde bir fesim var.'' diye konuştu.
Basser, ''Maç günü kendini maça nasıl motive edersin? Stadyuma giderken otobüste neler yaparsın'' sorusuna karşılık, ''Çok farklı bir uygulama yapmıyorum. Maç öncesinde ailemle konuşup moral buluyorum. Her maç öncesi sahada duamı eksik etmem'' dedi.
Bugüne kadar karşısına çıkan en zorlu rakip oyuncunun Marsilya'da forma giyen ve bir dönem Galatasaray'da da oynayan Frank Ribery olduğunu ifade eden Basser, Spor Toto Süper Lig'de en beğendiği futbolcuların ise Kayserispor'dan Ambarat ile Galatasaraylı Felipe Melo olduğunu kaydetti.
Basser, ''Sakin bir duruşun var ama seni en çok sinirlendiren şey nedir'' sorusunu, ''Fransa'da çok ırkçılık vardı. Bu benim çok zoruma gidiyordu. Bencillere hiç tahammülüm yok'' diye yanıtlarken, hedefinin performansını daha fazla arttırıp Bursaspor'a ciddi anlamda katkı sağlamak olduğunu bildirdi.
Basser, Bursaspor taraftarlarına ilişkin olarak, ''Çok ateşli bir taraftarımız var. Bursaspor taraftarına ilk günden itibaren aşık olduğumu söyleyebilirim. Fransa'da belki tribünler doluyor ama onlar sadece maçı izlemeye geliyorlardı. Belki Fas'ta biraz coşku oluyor ama Bursa'daki gibi hiçbir zaman olmadı. Ben onların önünde oynamaktan büyük keyif alıyorum. Bizleri yalnız bırakmıyorlar. Onları sevindirmek için elimizden geleni yaptığımızı bilmelerini istiyorum.'' ifadelerini kullandı.
Micheal Basser, en sevdiği yemeğin ise ''İskender kebap'' olduğunu belirtti.
 Facebook'ta paylaş
Bu haber 3092 kez okunmuştur.
|