Federasyon köşeye sıkıştı! |

Lemi Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TFF'nin, savcılığa, ''Bilgi Edinme Kanunu'na dahil değiliz'' yönündeki yanıtına karşın Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nun, 7 Şubat'ta, özerk bir yapıla sahip olsa dahi TFF'nin Bilgi Edinme Kanunu'na dahil olduğuna ilişkin rapor verdiğini söyledi.
2004 yılında yapılan Çaykur Rizespor-Beşiktaş maçıyla ilgili TFF'den şike tahkik komisyonu kurulup kurulmadığı yönünde bilgi istediklerini, eğer kurulmadıysa gazetelerde çıkan haberlerin ihbar kabul edilip komisyonun hayata geçirilmesini talep ettiklerini anımsatan Keskin, ancak TFF'nin yasal süre içinde kendilerine cevap vermediğini kaydetti.
Keskin, tüm TFF Yönetim Kurulu üyelerinin devlet memuru statüsünde görev yaptığını belirterek, şunları söyledi: ''TFF Yönetim Kurulu üyeleri hakkında gerekli zaman içinde cevap vermediğinden, görevi ihmal ve suistimalden, ayrıca ihbar edilen anlaşmalı maçı, ihbara rağmen komisyon kurmayarak, üstlendiği görevi kötüye kullanmak suçundan, Bursa Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. TFF avukatları, savcılığa, TFF'nin Bilgi Edinme Yasası'na dahil olmadığını iddia etti. Bunun üzerine konu Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na taşındı. Kurulun 7 Şubat 2007 tarihli raporunda, özerk bir yapıya sahip olmasına karşın TFF'nin Bilgi Edinme Kanunu'na dahil olduğu belirtildi. Bu raporla federasyon iyice köşeye sıkıştı. Federasyon, timsahın gazabından kurtulamayacak. TFF, bu rapora göre 6 ay ceza alabilir. Ceza, para cezasına çevrilebilir ama TFF başkanı ve yöneticiler bir daha görev yapamayacaklar. Bundan sonra karar yüce mahkemenin.''
Amaçlarının Bursaspor için ''İadei itibar'' sağlamak olduğunu dile getiren Keskin, mahkeme ne zaman biterse bitsin Şike Tahkik Kurulu'nun mutlaka oluşturulacağını, şike yapıldığının kanıtlanması halinde de karışanlarla ilgili puan düşme cezası uygulanabileceğini kaydetti.
Açıklanan karar şöyle;
T.C. BİLGİ EDİNME DEĞERLENDİRME KURULU
KararTarihi:7/02/2007Karar Sayısı:2007/131
KARAR 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyon Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde yer alan, "Federasyonun Türkiye'yi futbol konusunda yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek üzere kurulduğu" hükmü, 18 inci maddesinde yer alan "Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonunun organize ettiği futbol müsabakalarında görevlendirilen hakemler, müşahit ve temsilciler görevli oldukları müsabakalarda herhangi bir saldırıya maruz kaldıklarında; ceza kanunlarının uygulanması bakımından, bunların işledikleri suçlarla,bunlara karşı işlenen suçlarda Devlet memurlarına ilişkin hükümler uygulanır hükmü, 20 nci maddesinde yer alan "Yönetim Kurulunca gerekli görülen ülkelerde yeteri kadar personelden oluşan Federasyon temsilciliklerinin açılması veya bunların kapatılması, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak, spordan sorumlu Bakanın kararına tabidir" hükmü, 24 üncü maddesinde yer alan "Bu Kanuna göre yapılacak müsabakalardan elde edilecek gelirler ile federasyonun diğer gelirleri her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır" hükmü, 31 inci maddesinde yer alan"Federasyonun başta milli ve milletlerarası müsabakalar olmak üzere bütün faaliyet ve işlemleri, spordan sorumlu Devlet Bakanlığının gözetim ve denetimine tabidir. Başbakanlık Teftiş Kurulunca yapılacak inceleme ve soruşturma sonucunda, görevi başında kalmasında sakınca görülen Federasyon Başkanı veya Federasyon Yönetim Kurul hakkında karar alınmak üzere,spordan sorumlu Bakan, Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır hükmü, 22 nci maddesi hükmü ile anılan Federasyona bir takım gelirler tahsis edilmiş olması, hususları gözönünde bulundurularak,Türkiye Futbol Federasyonunun 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında olduğu değerlendirilmiş olup; başvuru sahibinin, mezkur Kanunda düzenlenmiş olan istisnalar arasında yer almayan itiraz konusu taleplerinin karşılanması gerektiğine oybirliği ile karar verilmiştir
 Facebook'ta paylaş
Bu haber 3145 kez okunmuştur.
|