Özgener: "Şiddeti tek başımıza engelleyemeyiz" |
TFF Başkanı Özgener; futbolda şiddeti tek başlarına engelleyemeyeceklerini, mevcut yasada değişiklikler yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, CNBC-e’de yayınlanan Finans Spor programına konuk oldu.
Türk futbolunun geleceği ile ilgili soruları yanıtlayan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, önemli açıklamalarda bulundu.
Futbol sahalarındaki şiddet olaylarını Futbol Federasyonu olarak tek başlarına engelleyemeyeceklerinin altını çizen Özgener, mevcut yasanın cezayi hükümlerinin caydırıcı olmadığını ve bu yasada değişiklik yapılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Şiddet yasasının mecliste beklediğinin ve yasada bazı sorunların olduğunun hatırlatılması üzerine Özgener, "Şiddet yasasının Beşiktaş-Bursaspor maçında çıkan olayların ardından tekrar gündeme gelmesi üzücü tabii ki. Dünkü olaylar futbola hiç yakıştıramadığımız. Futbolun içinde hiçbir zaman istemediğimiz, çok uzun süredir de gerekli tedbirlerin alınması için üzerinde çalıştığımız bir konuydu. Futbol Federasyonu’nun olaya bakışı anlayabilmemiz için olayın öncesine bakmamız gerekiyor. Çünkü bu Türkiye’de olan ilk şiddet olayı değil. Şiddet olayı sadece futbolda da olmuyor. Ama her olayda aklımıza mevcut yasanın yetersizliği aklımıza geliyor, ve bunda bir değişiklik yapma konusunu gündeme getiriyoruz. Son 1 yılda Futbol Federasyonu olarak bu konuda çok yoğun çalışmalarımız oldu. Zaman zaman gündeme getirmeye çalıştık, ama olay olmadığı zaman konuyu gündemde sıcak tutmak mümkün olmadı" dedi.
Futbol Federasyonu olarak ne yapılmasını istediklerini de anlatan Özgener, "Bir kere Ankaragücü-Galatasaray maçında çıkan olaylardan sonra ben Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak’a bir telefon ettim. Kendisine şiddet olaylarına geçmişten bugüne baktığımızda sürekli artığını ve bu olayların istemediğimiz boyutlara ulaştığını söyledim. Bunu kamuoyu ile paylaştım. Sonra birkez daha paylaştım. Futbol Federasyonu olarak, şiddet olaylarını biz tek başımıza engelleyemeyiz. Kulüpler yanımızda olsa da önleyemeyiz. Maalesef 5149 sayılı yasanın cezayi hükümleri caydırıcı değil. Bu yasada bir değişiklik yapılaması kaçınılmaz düşüncesi ve sayın bakanımızın da sıcak yaklaşımıyla geçen yıl ekim ayında Ankara’da Dışişleri Bakanlığ ve Adalet Bakanlığı’mızın son derece üst düzey katılımıyla ilk toplantımızı yaptık. Orada da görüşlerimizi diğer ülkelerden örnekler vererek uzun uzun anlattık. Ben orada, bu yasayı sadece futbol için istemiyoruz dedim. Çünkü benzer olayları salonlarımız da ya da başka spor dallarında da gördük. 10 gün sonra çok üzülerek Galatasaray-Fenerbahçe maçında çıkan olaylardan sonra haklı olduğumu gördüm. O maçtan sonra da Türkiye’de bir ilk oldu. Türkiye’deki en popoüler spor dalları olan futbol, basketbol ve voleybol federasyonu başkanları olarak bir basın toplantısı düzenledik. Toplantıdaki tek gündem maddesi de şiddetti. Şiddetti salonlarımızdan sahalarımızdan nasıl uzak tutabiliriz, biz federasyonlar olarak tek başımıza bunun altından kalkamayız, konularında gündem yaratmak amacıyla basın toplantısı düzenledik. Daha sonra geçen süreçte de 20 kerenin üzerinde Ankara’da bakanlıklarda bu konuyu konuşmak, tartışmak, hazırlanan taslak hakkında bilgiler vermek için konuştuk" şeklinde konuştu.
Saha dışında ve içinde yaşanan olaylar sonrasında sorumlu kulübün en ağır cezasının seyircisiz maç veya para cezası olduğunu hatırlatan Mahmut Özgener, ''Bu kulüplere verilen bir ceza. Maçı seyircisiz oynatıyoruz ve kulübe ceza veriyoruz. Ama kulübün ceza çekmesine neden olan kişilere ceza uygulaması olmuyor. Olaylara neden olanlar statta olduğu sürece bunu çözemeyiz. Yeni yasa çıktığı takdirde failleri süratle tespit edip cezasını vermek gerekiyor. Bu da olaylara karışanların uzun süre maçlara gelmemesi ve takımı Avrupa'da oynuyorsa pasaportunu geçici bir süre alarak gitmemesi yönünde. Futbolun en büyük sıkıntılarından biri seyircinin olmaması. Bunun en büyük nedenlerinden biri şiddettir'' dedi.
Taraftarlara verilen para cezalarını da il spor güvenlik kurullarının tespit ettiğine dikkat çeken Mahmut Özgener, ''İl spor güvenlik kurulunun kestiği ceza 1 milyon 200 bin liradır. Ancak tahsil ettiği 100 bin lira'' dedi.
Yeni yasanın yürürlüğe girmesi halinde önce Spor Toto Süper Lig'de 18 takımın maçlarını yaptığı statlara en modern kamera sistemini kuracaklarını kaydeden Özgener, ''Denetimi polis ve bizde olacak. Olay çıkaranları bu şekilde tespit edeceğiz. Eylemi yapanı cezalandırmamız gerekiyor. Hakeme taş atılıyor, kulübün sahası kapatılıyor. Esas olan suçluyu cezalandırmak. 18-19 Aralıkta bir toplantı daha olacak. Umarım tam metninde uzlaşma sağlanır ve meclisten geçerek yürürlüğe girer. Dün Beşiktaş-Bursaspor maçından önce olaylar oldu. 2 gün sonra bu olaylar unutulur. Ama yasa değişmediği takdirde bu olaylarla her zaman karşılaşırız'' diye konuştu.
Özgener, Beşiktaş ile Bursaspor arasında yapılan maçta Bursasporlu taraftarların alınmasına il spor güvenlik kurulunun karar verdiğini, bu konunun kendi yetkilerinde olmadığını ve kurulun bu şekilde karar verdiğini söyledi.
Şiddetin yanı sıra futbolun en büyük sıkıntılarından birinin de şike ve bahis skandalları olduğunu vurgulayan federasyon başkanı, ''Menajerli sistemine sert bir şekilde girmemizin bir nedeni de budur. Bunu da tek başımıza çözemeyiz. Futbolun tüm paydaşlarının destek vermesi gerekiyor. Türkiye'de şikenin kanunda cezası yok. Menajerlik yapan bir kişinin şike yaptığını savcılık tespit etti. Ama ceza almadı. Çünkü kanunda cezası yok'' dedi.
ntvspor.net adresinden
 Facebook'ta paylaş
Bu haber 2248 kez okunmuştur.
|